Ukrajine hrozí bankrot, oznámil líder strany Vlasť Arsenij Jaceňuk

24.02.2014 Celý región

Kyjev 24. februára (TASR) - Ukrajine hrozí bankrot, štátna pokladnica je prázdna, oznámil dnes líder strany Baťkivščyna (Vlasť) Arsenij Jaceňuk.

"Ukrajina nikdy nečelila takejto finančnej katastrofe, celé tie roky od svojej nezávislosti," citovala Jaceňuka agentúra ITAR-TASS. Politik vyhlásil, že Ukrajina by mala okamžite požiadať Medzinárodný menový fond (MMF) o finančnú pomoc.

Predseda parlamentu Oleksandr Turčynov, ktorému dočasne zverili právomoci prezidenta i premiéra, zároveň oznámil, že ústredná volebná komisia spustila prezidentskú kampaň. V parlamente, ako tvrdí, sa zasa začali konzultácie o vytvorení novej vlády. Hlavnou úlohou je podľa neho vytvorenie koaličného kabinetu.

"Bez vytvorenia výkonnej moci je naša činnosť neefektívna," zdôraznil. Ekonomika je podľa neho "v katastrofálnom stave, ani jedno ministerstvo a oddelenie nepracuje v súlade s ukrajinskou ústavou a zákonmi. Ministri opustili kancelárie".

Na účte štátnej pokladnice, tvrdí šéf parlamentu, "nie sú prostriedky. Je potrebné splácať dlhy, ekonomická rovnováha je narušená. V niektorých regiónoch zdvíhajú hlavy separatisti. Ukrajinu treba ochrániť", dodal Turčynov.


V prípade bankrotu by Ukrajina mohla byť bremenom pre Rusko a EÚ

Európska únia, najmä Nemecko, hľadá možnosti, ako pomôcť Ukrajine stabilizovať jej ekonomiku, povedal dnes pre televíziu ZDF nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.


"V prípade bankrotu a platobnej neschopnosti by sa Ukrajina mohla stať príliš ťažkým bremenom pre svojho veľkého suseda na východe (Rusko) a Európsku úniu," citovala Steinmeiera agentúra ITAR-TASS.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová už podľa neho začala hľadať "cesty a možnosti pre ekonomickú stabilizáciu na Ukrajine".

Šéf nemeckej diplomacie poznamenal, že ak by sa dohoda o ukončení krízy neuzavrela do konca minulého týždňa, situácia "by nepochybne skĺzla do občianskej vojny".

Americký minister financií Jack Lew dnes vyzval Ukrajinu, aby začala s Medzinárodným menovým fondom (MMF) rozhovory o balíku pomoci čo najskôr po tom, ako vznikne prechodná vláda v Kyjeve.
 

Vyberte región